onsdag 14 februari 2018

Så får du ditt barn att äta nyttigt och varierat 

Ät tillsammans, använd inte mat som tröst och se till att barnen är hungriga när ni sätter er vid matbordet – det är några konkreta råd som barndietisten Sara Ask ger föräldrar som vill skapa en sund matmiljö för sina barn.

Ät! Ät upp! Smaka, annars blir det ingen efterrätt! 

Som småbarnsförälder är det lätt att oroa sig för det som händer eller inte händer vid matbordet – om barnet äter tillräckligt, för lite, fel saker eller tillräckligt varierat.
Och visst kan oron vara befogad.
Mat är viktigt, inte bara för att det är gott och trevlig att äta.
En sund och varierad kost ökar chansen för välmående och hälsa både kortsiktigt och senare i livet, men vägen dit går inte via press, hot eller fixering på vad som är nyttigt eller onyttigt. Det som krävs är istället lite kunskap samt tålamod.

Dras naturligt till sött och energirikt 
Vi börjar med det grundläggande: Vuxna behöver förstå att barn inte är oskrivna blad och att de redan från tidig ålder dras till en viss typ av mat. – Barn har till exempel en naturlig kärlek till söta och feta livsmedel. Och ur en evolutionär synpunkt var det såklart bra att dras till energirik mat som inte var giftig, säger barndietisten Sara Ask.
Samtidigt har barn generellt en aversion mot beska och syrliga livsmedel, vilket kan göra att många är lite extra skeptiska mot vissa grönsaker.
Förutom sött tenderar barn att gilla salt och umami, två grundsmaker vars gemensamma nämnare är att de får det att vattnas i munnen. Och just umami, som brukar beskrivas som ”metallisk”, ”rik” eller ”bulljongig”, och som bland annat finns naturligt i parmesanost, soja och tomater, är en smak som spädbarn, i kombination med sött, möter redan i bröstmjölken.

Barnets petighet inte nödvändigtvis förälderns fel 
Även hur petigt ett barn är med maten är delvis medfött. Uppemot 80 procent av petigheten kan förklaras av generna och som förälder kan det vara skönt att förstå att man inte behöver ha gjort något fel bara för att ens barn väljer bort vissa livsmedel.
Betyder då det här att man inte kan göra så mycket för att få barn att äta varierat och sunt?
Absolut inte!
– Det glädjande är att mycket handlar om vad barn är vana vid och vad de exponeras för. Barn väljer helt enkelt den mat de är vana vid att äta, säger Sara Ask, författare till ”Första hjälpen vid matbordet” och aktuell med en text om mat och föräldraskap i den nya antologin ”Varning för mat”.
Precis som andra allätare i naturen har människor förmågan att lära sig att tycka om annat utanför älsklingssmakerna, även om det kräver att man exponeras för smaken i fråga, något som flera stora studier kunnat visa.

Barn dras redan från början till söta och energirika livsmedel. I dagens matmiljö, där tillgången på sött och energirikt i princip är obegränsat, innebär det dock en del problem.

Jobbigt när barnet bara äter pasta 
Innan vi går in på lösningarna för en sund matmiljö och evig familjefrid vid matbordet kan det vara bra att vara medveten om en viktig matfas som barn går igenom och som kan få många föräldrar att känna oro och press.
Någonstans i 1,5-årsåldern börjar många barn nämligen bli mer skeptiska till mat och den här fasen, som präglas av neofobi (rädslan för nytt), håller i sig upp till 5-årsåldern.
Här kan det hända att barnet börjar att välja bort fisk, kött, grönsaker och blandad mat till förmån för stärkelserik och krispig mat som pasta, potatis, bröd, flingor och pommes.
– Det är också naturligt att barnets tillväxt går långsammare de här åren. Låren kanske smalnar av och man ser barnets revben. Och för en förälder som upplever att ens barn bara äter pasta och inga grönsaker kan det bli jobbigt, och kanske det blir så att man pressar sitt barn att äta eller bara serverar det barnet älskar, säger Sara Ask.

Mvh
Carina Gustafsson
Skolsköterska
Trönninge Skola
Varberg
Tel 076 6081771

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar