fredag 22 september 2017

Första läsläxan: Diamantjakten...

Äntligen läsläxa!


På måndag (25/9) får barnen med sig sin första läs- och skrivläxa hem. Läxan är från måndag till fredag, ett kapitel per vecka. Det är läseboken Diamantjakten och en läxbok som hör till. Läseboken är till låns från skolan och läxboken är personlig. Vi har lagt böckerna i en plastficka för att de ska hållas så hela och rena som möjligt.



Läseboken finns i tre nivåer. Den gröna boken har mest text och den använder vi också som högläsningsbok och introduktion av ny läsläxa. Vi läser ett kapitel ur den och samtalar kring innehåll, nya ord och begrepp. Vi samtalar också om känslor och vad som hänt i berättelsen. Kanske någon i klassen varit med om något liknande? Den röda boken har också ganska mycket text, fast något större typsnitt. Den blå boken innehåller lite fler bilder, fast mindre textmängd.

Om läsflytet variera hos barnet är det extra viktigt att de får stöttning och tränar in till att börja med en sida tills det blir bra flyt. De andra sidorna kan ni läsa tillsammans, mer som högläsning.

Innan läxan skickas hem har vi i skolan tränat att läsa texten. Det är ändå bra att ni försöker lästräns hemma några gånger tillsammans under veckan som går. Samtala gärna om innehållet och bilderna.

Gör lässtunderna till en positiv och mysig stund tillsammans.

I läxboken (se bild nedan) står ytterligare lite tips på hur du kan hjälpa ditt barn med läsläxan. 



Läxboken är en bok som barnet får skriva i med blyerts, till en början om det behövs med förälderns hjälp.



Om barnet tycker det är svårt att skriva kan ni skriva bokstäverna svagt och barnet fyller i bokstäverna. Är ni osäkra på hur bokstäverna formas kan barnet få låna hem ett inplastat kort med bokstäverna. Vi tycker det är viktigt att uppmuntra att forma bokstäverna rätt, att skriva dem uppifrån och ner. Viktigast är att de bokstäver vi hittills jobbat med formas rätt.

Förutom att skriva får barnet ringa in sin känsla under lässtunden. Oftast är det en kombinerad skriv- och rituppgift längst ner på sidan.

Ni föräldrar får gärna skriva en kommentar om hur det har gått.

Lycka till med läs- och skrivläxan!

/Sofie, Marianne, Victoria & Hanna



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar